سیستم عامل ملی
یا حیف و میل بودجه ملی
«گزیدهای از آنچه در ۲۰ سال اخیر گذشت»
تصویب سند سیستم عامل ملی تا پایان سال/ تشکیل ستاد ملی سامانههای متن باز
به گزارش خبرنگار مهر(۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۹)، طرح ملی نرم افزارهای آزاد/متنباز ابتدا در قالب یک طرح پژوهشی در سال ۷۹ توسط مرکز تحقیقاتی فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف به شورای عالی انفورماتیک ارائه شد.

فعالیت اجرایی این طرح پس از طی کردن مراحل مختلف تامین اعتبار با عنوان طرح ملی لینوکس فارسی از بهمن ماه سال ۸۱ در راستای امنیت و استقلال نرمافزاری کشور، توسعه فناوری اطلاعات و بهرهوری اقتصادی دراز مدت با اهدافی چون فراهم کردن بستر تولید یک سیستم عامل ملی به همراه نرمافزارهای آزاد/متنباز کاربردی بر مبنای سیستم عامل گنو/لینوکس، رفع مشکلات پایهای و اساسی مرتبط با زبان فارسی در بخشهای مختلف سیستم عامل لینوکس و سایر نرمافزارهای آزاد/متنباز پرکاربرد و نیز افزایش سطح آگاهی مردم و ترویج استفاده از نرمافزارهای آزاد/متنباز شروع به کار کرد.
براین اساس دولت به عنوان سیاستگذار و کارفرمای طرح در قالب شورای عالی انفورماتیک و شورای عالی اطلاع رسانی و مرکز تحقیقات مخابرات ایران، مرکز تحقیقاتی فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف در جایگاه دانشگاه به عنوان مدیریت، راهبری و نظارت فنی بر طرح و شرکتهای انفورماتیکی فعال در زمینه لینوکس در جایگاه بخش خصوصی به عنوان مجریان پروژه ارکان اصلی این طرح را تشکیل دادند.

به طور خلاصه منافع ملی استفاده از نرمافزارهای آزاد/متن باز در دراز مدت را میتوان در مواردی چون امنیت، استقلال و خودکفایی، وابستگی کمتر به نرمافزارها، فناوریها و مهارتهای شرکتهای خارجی، کاهش کدهای مخرب و ویروس، امکان بومی سازی مطابق با نیازهای محلی و توسعه صنعت و فناوری، منافع مالی بلند مدت، مسایل رعایت قانون کپی رایت و عضویت در سازمان تجارت جهانی (WTO) و نیز کاهش واردات نرمافزار و خروج ارز از کشور در آینده طبقه بندی کرد.
سند ملی توسعهای نرمافزارهای آزاد/متنباز در زمان حاضر در مرکز تحقیقات مخابرات ایران و با همکاری شرکت فناوری اطلاعات مراحل نهایی بازنگری خود را سپری میکند و به زودی در هیئت دولت در نوبت رسیدگی و تصویب قرار میگیرد.

در همین حال ستاد ملی راهبردی سامانههای متن باز کشور در دفتر همکاریهای فناوری اطلاعات ریاست جمهوری تشکیل شده تا با تصویب سند سیستم عامل ملی، وظیفه راهبرد و اجرای آن را در کشور به عهده گیرد. این ستاد با هماهنگی تمامی ذینفعان نرمافزارهای متنباز (اپن سورس)، سند سیستم عامل ملی را جلو خواهد برد تا استفاده از نرمافزارهای پایه در کشور تزریق شود.
ستاد ملی راهبردی سامانههای اپن سورس دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری در سند سیستم عامل ملی هم مسائل فرهنگسازی و هم مسائل فنی را عهدهدار خواهد بود و طبق اطلاعات واصله از دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری، پیشبینی میشود این سند امسال در هیئت دولت مطرح و در نهایت تصویب شود.


بقول محمد تشکری:
بعد از بیست سال رانتخوری و حیف و میل بیتالمال و انفال! آخرش هیچ 🙁

اما اصلا خودتان را ناراحت نکنید، چون آقای تشکری اصلا حاضر نیست مطالبات رهبری را به همین راحتیها بیخیال شود. بریم صفحه بعد…