دانیال بهزادی: کودتا در کامیونتی نرم‌افزار آزاد ایران/مصادره یک هویت

پیشگفتار:

مصطفی آهنگرها که من ایشان را بعنوان بوقچی نرم‌افزار آزاد می‌شناسم، در مطلبی چنین نوشت که:

در تاریخ ۲۳ تیر ۹۹، پس از اصرارها و انکارها و تحریم‌ها و توهین‌ها، هیات مدیره جدید «انجمن نرم‌افزارهای آزاد/متن‌باز» در مجمع عمومی این انجمن انتخاب شد. در حالی که نهایت تلاش‌ها برای حضور حداکثری جامعه نرم‌افزار‌آزاد در آن و شفافیت در خصوص عضویت، رای‌گیری و روند برگزاری مجمع صورت گرفت، مخالفت‌ها و فشارهای زیادی به افراد مدافع حضور و فعالیت در این انجمن به وقوع پیوست.

این فشارها تا جایی شدت گرفتند که سه تن از اعضای هیات مدیره جدید و بازرس علی‌البدل آن که بر آمده از جامعه نرم‌افزار آزاد بودند، روز بعد از انتخابات تصمیم به استعفا گرفتند. تیر خلاص اما، عریضه‌ای بود که متاسفانه با حمایت چهره‌های شاخص همراه و در نهایت به امضای بیش از ۴۰۰ نفر رسید. نقدهای بسیاری به رفتارهای غیراخلاقی صورت گرفته علیه انجمن وارد است که آن‌ها را در مطلب دیگری مکتوب و منتشر می‌کنم.

در این مقاله، به تنها سند مدون و مکتوب معترضان که همانا عریضه‌ای با عنوان «انجمن (بنیاد) نرم افزارهای آزاد/متن‌باز، پشت پرده مصادره یک هویت» است می‌پردازم.

جناب بوقچی هرآنچه که بیان کردند، دقیقا عین حقیقت است، به غیر از آن قسمت که تاکید می‌کند: «در حالی که نهایت تلاش‌ها برای حضور حداکثری جامعه نرم‌افزارآزاد در آن و شفافیت در خصوص عضویت، رای‌گیری و روند برگزاری مجمع صورت گرفت…». فقط کافیه خودتان به تصویر زیر یک نگاه سطحی بیندازید تا متوجه شوید که منظور جناب بوقچی از شفافیت، در اصل همان مهندسی انتخابات و… است🤭.

99 flossir kodeta

خب اصلا تعجب نکنید، که این تازه اولشه🤭 فعلا بیایید باهم یک نگاهی بیندازیم به این عریضه‌ای که بعنوان «انجمن (بنیاد) نرم افزارهای آزاد/متن‌باز، پشت پرده مصادره یک هویت» شناخته می‌شه. دادخواست مردمی(Petition) که در مورخ ۲۸ تیر۱۳۹۹ در اینجا منتشر گردید و تا این لحظه که دارم این مطلب را برای شما به نگارش در می‌آورم، تنها توانسته امضای کمتر از ۵۰۰ نفر را جمع آوری بنماید. دادخواستی که معتقدم هدف اصلی آن این 👇 است و قصد دارم در راستای دفاع از خودم، این موضوع را شفاف‌سازی کرده و نسبت به پشت‌صحنه‌های آن روشنگری کنم.

Petition
با تشکر از بهنام توکلی یه چاپچی تو chapchi.com ‏که خودش رو بعنوان یک فعال کامیونیتی(مگس‌های خونخوار) نرم‌افزارهای آزاد / متن‌باز، آن هم وقتیکه جوان‌تر بوده می‌شناسه🤮

انجمن (بنیاد) نرم افزارهای آزاد/متن‌باز، پشت پرده مصادره یک هویت

انتشار خبری مبنی بر انتخاب اعضای هیئت مدیره جدید «انجمن نرم‌افزارهای آزاد/متن‌باز» موجب شد افراد فعال در این زمینه از وجود چنین انجمنی مطلع شوند. داستان به اواخر سال ۱۳۹۳ برمی‌گردد، زمانی که عده‌ای از فعالین شناخته‌شده این حوزه به همراه اشخاصی دیگر با دعوت «مرکز ملی توسعه و بکارگیری نرم‌افزارهای بومی و آزاد/متن باز ایران» به ساختمان وزارت ارتباطات دعوت شدند. گزارش این جلسه در نشریه سلام دنیا شماره ۵ منتشر شده است.

موضوع نشست سال ۱۳۹۳، هم‌اندیشی فعالان حوزه نرم‌افزارهای آزاد/متن‌باز بود که حاضرین در جلسه با کلیت تشکیل یک بنیاد مستقل و بدون دخالت دولت برای نرم‌افزار آزاد موافقت کردند ولی در مورد ماهیت بنیاد اختلافات جدی وجود داشت که حل این اختلافات به جلسات آتی و مکاتبات آنلاین موکول شد و این تصمیم در صورتجلسه نیز منعکس شده است.

پس از این جلسه اعضای حاضر از جامعه کاربری نرم‌افزارهای آزاد اشکالات وارده را مکتوب و به صورت نامه ارسال کردند. متن این نامه نیز در نشریه سلام دنیا شماره ۵ منتشر شده است. جلساتی نیز در ساختمان وزارت ارتباطات جهت بررسی این اختلافات با حضور برخی افراد از جامعه کاربری و مسئولان مربوطه برگزار شد که نهایتا بدون نتیجه راضی کننده به پایان رسیدند. این موضوع مدتی مسکوت می‌ماند و اکنون مشخص گردیده که در تیرماه سال ۱۳۹۷ این انجمن رسما شروع به فعالیت کرده است.

سوالی که برای ما به عنوان بخشی از جامعه کاربری نرم‌افزار آزاد ایران مطرح شده این است که چرا برای این نهاد از یک نام عام (انجمن نرم‌افزارهای آزاد / متن‌باز) با گستره‌ای ملی (طبق اساسنامه) که بسیاری از گروه‌ها و افراد فعال در این حوزه را در بر می‌گیرد استفاده شده است؟

ما معتقدیم که جنبش نرم‌افزار آزاد نیاز به انجمن‌های ثبت شده ندارد. گروه‌های کاربری مرتبط با نرم‌افزارهای آزاد در ایران به صورت کاملا مستقل و غیرانتفاعی و در شهرهای مختلف ایران از اوایل دهه هشتاد مشغول به فعالیت بوده‌اند. در طی این سال‌ها، بسیار پیش آمده که افرادی از بدنه دولت یا مشاوران سازمان‌های دولتی در ابتدا با نمایش خیرخواهی، سعی بر نزدیک شدن به این جوامع کاربری داشته‌اند. اما در همه این موارد، طولی نکشید که نیت واقعی این افراد مشخص شد:

سوء استفاده از اعتبار این جامعه برای دریافت پروژه‌های دولتی
یا تصاحب حق اعطای گواهینامه‌ها و مجوزها و از این دست موارد.

این افراد پس از مدتی تاب استقلال رای اعضای جوامع کاربری را نیاورده و پس از ناتوانی در تحمیل نظرات و رویکردهای مد نظرشان، راهی دیگر در پیش گرفته‌اند. جلسه اسفند ۱۳۹۳ را می‌توان آخرین نمونه از این نوع تلاش‌ها دانست.

به باور ما تشکیل هرگونه سازمان مردم‌نهاد حق همه افراد و گروه‌ها است اما استفاده از نام «انجمن نرم‌افزارهای آزاد/متن‌باز» زمینه‌ساز مصادره هویت مستقل، پویا و غیردولتی این جامعه خواهد شد. جامعه نرم‌افزار آزاد ایران حاصل مشارکت داوطلبانه همه کاربران و توسعه دهندگان بوده و نیازی به متولی یا قیم ندارد. در طول سال‌ها به صورت خودگردان و داوطلب محور مسیر خود را طی کرده و صدها جلسه پربار لاگ، همایش‌های علمی، جشن‌های انتشار و دورهمی‌های دوستانه برگزار کرده است. هیچ کس صلاحیت استفاده از این نام برای جمعی محدود از دوستان و همفکران خود را ندارد. ما فرو کاستن این نام را به یک گروه محدود، حرکتی نادرست می‌دانیم و نسبت به پیامدهای آن هشدار می‌دهیم.

بیم آن می‌رود که مصادره این نام و هویت، خواسته یا ناخواسته، زمینه تصدی‌گری و قیومیت شبه‌دولتی بر حوزه نرم‌افزار آزاد را بوجود آورد، همان دامی که جامعه کاربری با هوشیاری در طول دو دهه اخیر از فرو غلطیدن در آن اجتناب کرده است.

ما به عنوان بخشی از این جامعه کاربری معتقدیم که نرم‌افزار آزاد نیازی به این‌گونه تشکل‌های رسمی و نگاه‌های قیم‌مآبانه ندارد. فلسفه نرم‌افزار آزاد متکی بر تکثر آرا و آزادی کاربران است و وجود این انجمن‌ها که می‌خواهند نقش مرجعیت و رهبری را در نرم‌افزار آزاد بر عهده بگیرند، از اساس با روح ضد انحصارطلبی این جنبش در تضاد است.

ensan sharif
sherafat

به فرموده هکر جادی که برای بعضی‌ها مکتب عشق است، استاد طوفان نیز با این تمهید فرصت را مغتنم دانسته و مایل است در خصوص این عریضه پوپولیستی، نکاتی چند مهم را برای شما شفاف‌سازی کرده و آنها را به استحضار شما برساند

روشنگری صفر:

🟠این عریضه‌نویسان دقیقا چه کسانی بودند؟!

🟢 باور کنید، یا نکنید! دارند عین حقیقت را بازگو میکنند، یعنی دقیقا همان کارهایی که خودشان در حال انجامش هستند. این هم سندش😭👈

ویدیو در حال آماده سازی می باشد.

روشنگری اول:

بیم آن می‌رود که مصادره این نام و هویت، خواسته یا ناخواسته، زمینه تصدی‌گری و قیومیت شبه‌دولتی بر حوزه نرم‌افزار آزاد را بوجود آورد، همان دامی که جامعه کاربری با هوشیاری در طول دو دهه اخیر از فرو غلطیدن در آن اجتناب کرده است.

از ثانیه ۲۵ خوب به اسامی دقت کنید که باهشون کار زیاد داریم👌
لینک کوتاه این صفحه: https://toofan.soozanchi.ir/q7ib

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *